poniedziałek, 16 kwietnia 2012


Na dobry początek dnia….

CORNETTO


W Rzymie, gdy poprosicie o niego w kawiarni otrzymacie pokaźnej wielkości rogala z ciasta przypominającego francuskie z niepoprawnie wielką ilością czekolady (nutelli białej lub ciemnej- cornetto alla nutella, al cioccolato bianco o nero).   

Z kremem to cornetto alla crema, z marmoladą- alla marmelata.  
Sami sprawdźcie koniecznie, co jeszcze znajdziecie w Cornetterii.



Sklep ze słynnymi rogalikam nazywany jest od ich nazwy cornetteria, a sprzedawca- właściciel- piekarz- cornettaro (można powiedzieć vado dal cornettaro, czy vado alla cornetteria -czyli idę do sklepu z rogalikami).
źródło: http://all-kinds-of-photos.fotoblog.it/archive/2010/01/17/cornetti-alla-nutella.html


 „Conetterie” często są otwarte całą dobę. Najwięcej klientów mają rano i ...późną nocą. Niemal obowiązkowym zakończeniem każdej imprezy jest ciepła jeszcze słodka bułeczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz