Na dobry początek dnia….
CORNETTO
W Rzymie, gdy
poprosicie o niego w kawiarni otrzymacie pokaźnej wielkości rogala z ciasta
przypominającego francuskie z niepoprawnie wielką ilością czekolady (nutelli
białej lub ciemnej- cornetto alla nutella,
al cioccolato bianco o nero).
Z
kremem to cornetto alla crema, z
marmoladą- alla marmelata.
Sami
sprawdźcie koniecznie, co jeszcze znajdziecie w Cornetterii.
Sklep ze słynnymi rogalikam nazywany jest od ich nazwy cornetteria, a sprzedawca- właściciel-
piekarz- cornettaro (można powiedzieć
vado dal cornettaro, czy vado alla cornetteria -czyli idę do
sklepu z rogalikami).
źródło: http://all-kinds-of-photos.fotoblog.it/archive/2010/01/17/cornetti-alla-nutella.html |
„Conetterie” często są otwarte całą dobę. Najwięcej klientów
mają rano i ...późną nocą. Niemal obowiązkowym zakończeniem każdej imprezy jest
ciepła jeszcze słodka bułeczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz