piątek, 15 czerwca 2012


Pizza

 

To najbardziej znane włoskie danie już od XVII wieku występuje w  formie, w jakiej  znamy je dzisiaj.  Samo ciasto wypiekanie  na bazie mąki i wody było  przygotowywali już Egipcjanie i Etruskowie (przodkowie Rzymian).
Za to pierwsi na pomysł doprawienia ciasta sosem pomidorowym wpadli Neapolitańczycy niewiele po tym, jak pomidory pojawiły się na kontynencie Europejskim.

W tak zróżnicowanym kraju jak Włochy, nawet pizza nie jest wszędzie taka sama. Aby pomóc wam w wyborze przybliżę podstawowe jej rodzaje.
Najbardziej rozpowszechnione są pizza rzymska (romana) i neapolitańska (napolitana).

Z historycznego punktu widzenia „prawdziwą pizzą ” jest neapolitańska.
Oba dania różnią się przede wszystkim strukturą ciasta.

Pizza neapolitańska jest grubsza, miękka i delikatna. Ciasto jest najgrubsze przy brzegach, na środku zaś najcieńsze (w ten sposób lepiej można poczuć smak nadzienia).



Pizza rzymska ma cienkie ciasto, które jest bardziej dopieczone i chrupiące, jest też z pewnością mniej sycąca. W porównaniu do pizzy z Neapolu jest większa, ale za to cienka, ciasto ma taką samą grubość. Warunkiem koniecznym jest wypiekanie jej w piecu drzewnym na specjalnym kamieniu, w tym wypadku lekko przypalone brzegi mają dodawać jej charakteru.


http://www.pizzeriasanmarino.it/pizzeria-gallery.php


http://www.pizzeriasanmarino.it/pizzeria-gallery.php
Pizza Margherita 
To chyba najbardziej popularna włoska pizza.  Narodziła się w 1889 roku, została nazwana na cześć królowej Włoch – Margherity di Savoia. Patriotycznego charakteru dodają jej barwy flagi włoskiej- biały (mozzarella) , zielony (bazylia) i  czerwony (sos pomidorowy).

PORADY PRAKTYCZNE
 Jeśli wybieramy się do Neapolu, absolutnie należy skorzystać z okazji do spróbowania lokalnego specjału. Pamiętajmy jednak, że w niedzielę większość pizzerii jest zamkniętych.
Aby mieć pewność, że otrzymamy dobrą pizzę szukajmy znaku "vera pizza napoletana". To odznaczenie stowarzyszenia, które powołane zostało, aby kultywować tradycję prawidłowego wypiekania tego przysmaku. Wchodząc do miejsca oznaczonego takim znakiem mamy gwarancję, że pizza powstała z naturalnych składników zgodnie z  tradycyjną recepturą.

1 komentarz:

  1. Potwierdzam, włoska pizza jest super. W Neapolu nie byłam, ale jadłam pyszną w toskańskiej miejscowości

    OdpowiedzUsuń