sobota, 30 czerwca 2012


Chyba wszyscy znamy ten napój, najpopularniejszy we Włoszech rano  (razem z rogalikiem lub brioszką).




Według niepisanego savoir-vivre każdą kawę zawierającą mleko powinno się pić mniej więcej do południa i nigdy po posiłku. Nie jest to bynajmniej kwestia "dobrych manier", ale po prostu uważa się, że smak mleka rujnuje smak spożytego jedzenia i utrudnia trawienie.

Spieniane mleko powinno mieć 60 st. Celsjusza, uważa się bowiem, że w takiej temperaturze staje się słodkie i nie trzeba  już dodawać cukru.

Od caffe' latte, cappuccino różni się ilością dodawanego mleka ( jest go zdecydowanie mniej, co zapewnia oryginalny kolor).

Cappuccino to porcja kawy, do której dodaje się spienione mleko. W rezultacie ma kolor jasno brązowy, dokładnie taki jak habit braci kapucynów (cappuccini).

Wiele jest jednak wersji, mówiących o pochodzeniu nazwy tego napoju.

Jedna z nich mówi, że wynalazł go kapucyn Marco d'Aviano, który brał udział w bitwie pod Wiedniem w 1683 r.  Po wygranej znaleziono wiele worków kawy, co zainspirowało go do stworzenia cappuccino, które nazwano na cześć zakonu, z którego się wywodził.

Inne wyjaśnienie jest nieco prostsze: mówi się, że piana, pokrywająca kawę otula ją jak kaptur człowieka (cappuccio).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz